Snel publiekscampagne handelingsperspectieven bij huiselijk geweld

De publiekscampagne met handelingsperspectieven voor slachtoffers en omstanders van huiselijk geweld en kindermishandeling start binnen een week. Dat heeft minister De Jonge (VWS) in een Kamerbrief laten weten.

"Juist in deze tijd moet er meer specifieke inzet zijn op het voorkomen en signaleren van huiselijk geweld", schrijft de minister.

"Om deze reden neem ik aanvullende maatregelen in de bestaande aanpak voor huiselijk geweld en kindermishandeling". Zo laat de minister onderzoeken of er een landelijke chatfunctie van Veilig Thuis georganiseerd kan worden en bekijkt hij de mogelijkheid voor het invoeren van een codewoord bij apotheken, zoals in Frankrijk en Spanje is gedaan.

Volgens De Jonge werken Veilig Thuis en de politie intensief samen om veiligheid voor slachtoffers te helpen organiseren, samen met de hulpverlening. "Dat kan in sommige gevallen ook betekenen dat slachtoffers een beroep moeten doen op de vrouwenopvang. Ik volg de ontwikkelingen hier op de voet en heb deze week, net als vorige weken, geen signalen gehad dat de capaciteit van de vrouwenopvang niet toereikend is."