Video Ketenwerkproces ex-partnerstalking

Het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond (ZVHRR) en Veilig Thuis Rotterdam hebben een video voor professionals gemaakt waarin compact wordt uitgelegd hoe te handelen bij stalking. Deze video ‘Ketenwerkproces ex-partnerstalking’ is landelijk beschikbaar gesteld.

Het tijdig herkennen van ex-partner stalking is cruciaal in het waarborgen van de veiligheid van slachtoffers.

“We zorgen dat we bij hoog risico stalkingszaken informatie van Justitie en politie direct bij elkaar leggen, zodat we de veiligheid beter kunnen inschatten en acties kunnen inzetten," aldus Debbie Maas, bestuurder van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.

Zodra een verdachte van ex-partnerstalking is aangehouden, wordt dit binnen het ZVHRR besproken waar onder andere Openbaar Ministerie, politie en Veilig Thuis dagelijks samenkomen. Op die manier worden signalen niet meer gemist of niet gedeeld, is het uitgangspunt.

Samenwerking

In de aanpak van stalking werkt Veilig Thuis veel samen met justitie en andere ketenpartners. De samenwerking met en tussen organisaties moet volgens Veilig Thuis beter om slachtoffers te beschermen en stalkers te stoppen. "Daarom hebben we onze aangepast," zegt Maas.

Aanleiding voor de aanscherping van de werkwijze van Veilig Thuis rondom aanpak stalking is onder andere de moord op Hümeyra in december 2018. Zij werd doodgeschoten door haar stalker.

Bekijk hier de video Ketenwerkproces ex-partnerstalking