Europol ziet toename online kindermisbruik

Volgens Europol-directeur Catherine De Bolle is het online seksueel misbruik van kinderen in alle landen van de Europese Unie tijdens de coronacrisis toegenomen. Dat zei ze gisteren tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

De activiteit van mensen die op zoek zijn naar beelden van seksueel misbruik van kinderen is gestegen.

De Bolle noemt deze ontwikkeling "zorgwekkend". Volgens haar exploiteren seksueel misbruikers de toegenomen aanwezigheid van kinderen op het internet. Tijdens de lockdowns zijn veel kinderen overgegaan op online lessen, soms via platforms die onvoldoende beveiligd zijn.

Europol vreest dat de komende weken nog meer meldingen binnen zullen komen, ​​wanneer scholen weer opengaan en de monitoring van leraren kan worden hervat. "We verwachten meer en beter zicht te hebben op de situatie, als kinderen weer naar school kunnen en met docenten kunnen praten," aldus De Bolle.

Advies voor ouders

Vorige maand publiceerde Europol een brochure met tips en advies voor ouders en opvoeders over veilig internetgebruik tijdens de coronacrisis.