KidsRights wil veiligheidsonderzoek uit beeld verdwenen leerlingen

Kinderrechtenorganisatie KidsRights wil dat de Nederlandse overheid zo snel mogelijk een veiligheidsonderzoek laat uitvoeren naar kwetsbare basisschoolleerlingen die tijdens de coronalockdown uit beeld zijn verdwenen. Dat liet voorzitter Marc Dullaert vandaag weten bij de presentatie van de jaarlijkse KidsRights Index.

KidsRights wijst erop dat door de zelf isolatie en quarantaine maatregelen er een verhoogd risico is ontstaan op huiselijk geweld tegen kinderen en vrouwen.

Ook in Nederland, waar de lockdown er bijvoorbeeld voor heeft gezorgd dat duizenden kwetsbare basisschoolleerlingen uit beeld zijn geraakt. “Als de overheid dit niet als een veiligheidsissue bestempeld, vraag je je af of de ernst van de zaak wel helemaal doordringt”, zegt Dullaert. Een veiligheidsonderzoek zou volgens hem kunnen voorkomen dat deze kinderen bij een eventuele tweede golf weer van de radar verdwijnen.

KidsRights Index is een jaarlijkse kinderrechten index die op basis  van kwantitatieve data van de VN en kwalitatieve observaties van het Kinderrechtencomité in Geneve wordt gepubliceerd, in samenwerking met de Erasmus School of Economics en het Institute of Social Studies.