Veilig Thuis waarschuwt voor gevolgen van avondklok

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond heeft alarm geslagen over de eventuele invoering van een avondklok en sluiting van de scholen bij aanhoudende coronabesmettingen. Volwassenen en kinderen kunnen dan moeilijker hulp zoeken als het thuis niet goed gaat.

“Als mensen in onveilige situaties het gevoel hebben dat ze niet naar buiten mogen, lopen de spanningen op. Je wil dat iedereen dan de mogelijkheid heeft om weg te gaan”, aldus Veilig Thuis-voorzitter Debbie Maas op AD.nl.

Maas is tevens bestuurder van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, de regio die momenteel te maken heeft met de meeste coronabesmettingen in ons land.

Zij merkt tevens op dat dat het gemelde huiselijk geweld sinds anderhalve maand vaak ernstiger is dan voorheen. “Heftige en schrijnende situaties die we helaas altijd wel zien, alleen nu opvallend meer.’’

Ze roept de overheid op om bij invoering van een avondklok een uitzondering te maken voor die mensen die te maken hebben met spanningen thuis. Een rondje lopen of steun zoeken bij vrienden en familie zou kunnen voorkomen dat de spanningen leiden tot een gewelddadige uitbarsting.

Scholen

Ook de dreigende sluiting van de scholen baart Maas zorgen. “Bij veel ruzie thuis is een school een veilige haven waar je tot rust kunt komen. Waar de structuur altijd hetzelfde is en je vrienden treft."

Scholen spelen bovendien een belangrijke rol bij het signaleren van kindermishandeling. Net als tijdens de eerste lockdown, komen er bij Veilig Thuis momenteel iets minder meldingen binnen. Voor Maas is dat een teken dat professionals, zoals leerkrachten en wijkteams, mogelijk minder goed zien wat er achter de voordeur gebeurt.