Terugblik Week tegen Kindermishandeling

De Week tegen Kindermishandeling 2020 zit er weer op. Deze editie was nauw verboden met de themaweek van vorig jaar. Net in 2019 was het thema: ‘Leren van elkaar’. Door het hele land werden er tientallen activiteiten georganiseerd.

De activiteiten vonden dit jaar vanzelfsprekend veelal online plaats en varieerden van een webinar tot een tentoonstelling.

Mooie voorbeelden, waren de reizende expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld en de première van de film van Team Kim: ‘Jij bent de baas’.

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2019 werd gestart met het delen van ervaringsverhalen van professionals, ouders en kinderen. Afgelopen vrijdag werd het dertigste verhaal gedeeld. Dit verhaal moet nog geschreven worden. En wel door jou. In de bundeling van de verhalen op de website van de Week tegen Kindermishandeling zijn daarvoor invulbare pagina’s opgenomen.

Podcasts en radiospot

Naast de bundeling van ervaringsverhalen is er een podcastserie gemaakt. Hier praat Anita Kraak van het NJi met vier verhalenvertellers over geleerde lessen en inzichten, zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

In deze Week tegen Kindermishandeling ging ook, als onderdeel van de campagne Ik doe iets tegen huiselijk geweld, een nieuwe radiospot in première. In deze spot, die speciaal gemaakt is rondom het thema kindermishandeling, is gebruik gemaakt van de inbreng van ervaringsdeskundigen.

Kindertelefoon

De Kindertelefoon had dit voorjaar te maken met een piek in het aantal contacten over kindermishandeling. De Kindertelefoon heeft 3200 geanonimiseerde chats en 255 forumtopics uit 2020 onderzocht. Hieruit blijkt dat kinderen in de maanden april, mei en juni substantieel vaker contact opnamen met De Kindertelefoon over kindermishandeling dan in dezelfde maanden in 2018 en 2019. Het gemiddelde aantal gesprekken over dit onderwerp lag dit jaar op twintig per dag; vijftien keer over huiselijk geweld, vijf keer over incest en twee keer over verwaarlozing. Meisjes tussen de 13 en 15 jaar belden en chatten hierover het vaakst.