Veroordelingen verkrachtingszaken verdubbeld door Belgisch proefproject

Een proefproject van het Antwerpse gerecht en het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) heeft het aantal opgeloste verkrachtingszaken verdubbeld. Het project ‘code 37’ wordt nu uitgebreid naar andere parketten. Dat meldt PZC.nl.

Het project werd drie jaar geleden gestart met het doel om de hoge seponeringsgraad voor seksueel geweld terug te dringen.

blote rug vrouw

Zo wordt onder andere het sporenonderzoek uitgebreid, en worden verklaringen van verdachten en slachtoffers gerichter onderzocht.

Ieder jaar worden in België ongeveer 75.000 vrouwen het slachtoffer van seksueel geweld. Toch vinden er jaarlijks maar 8.000 aangiftes van aanranding of verkrachting plaats. En daaruit vloeien slechts 900 veroordelingen voort. Een groot aantal dossiers wordt wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

Maatwerk

Cruciaal in de nieuwe strategie is het feit dat er een onderscheid tussen verschillende types van zedenzaken wordt gemaakt. Daarna wordt een verdere aanpak uitgewerkt. Forensische adviseurs van het NICC volgen het dossier en geven advies. Het is altijd maatwerk.

Ook de manier waarop zedenzaken worden onderzocht, is in Antwerpen veranderd. In het verleden werd hoofdzakelijk gekeken naar spermasporen. Werden die niet gevonden of leidden die tot niets, dan stopte het onderzoek vaak en werd er geseponeerd. Volgens de dienst forensisch advies van het NICC kon dat anders, want ook huidcontact of speekselsporen kunnen bijvoorbeeld helpen om verdachten te identificeren.

Prioriteit

Minister van Justitie Vincent van Quickenborne  is onder de indruk van de Antwerpse aanpak en wil ‘code 37’ nu in heel het land uitrollen. “Het aanpakken van seksueel misbruik is een absolute prioriteit. We willen justitie sneller, menselijker en straffer maken. Dat doen we ten eerste door meer zaken op te lossen en daders te veroordelen. Antwerpen toont hoe dat moet.”

  • Lees het hele artikel op PZC.nl.