Stijging van acute meldingen bij Veilig Thuis

Hoewel het totale aantal meldingen tijdens de coronacrisis nauwelijks is toegenomen, zien de Veilig Thuisorganisaties wel een stijging van het aantal acute meldingen. Met name in Gelderland en Flevoland is dit het geval. Daarover bericht Het Brabants Dagblad vandaag.

De organisaties roepen op: meld problemen sneller of vraag hulp aan je omgeving.

”We worden nu pas vaak ingeschakeld als het al helemaal uit de hand is gelopen,” zegt directeur van Veilig Thuis Noord- en Oost-Gelderland Azime Gülhan op BD.nl. “Bijna driekwart van onze meldingen komt via de politie binnen. Het liefst zou je dat percentage verminderen. Dat vaker buren en docenten aan de bel trekken. Maakt niet uit wie, als we maar op tijd zijn.” 

Het aantal meldingen van acute zaken is in haar regio meer dan verviervoudigd. “Voor corona hadden we ongeveer één acute zaak per dag, nu vier à vijf,” aldus Gülhan. Ook Veilig Thuis Flevoland geeft aan dat de ernst van de meldingen toeneemt.

Coronamaatregelen

Gülhan wijst hierbij op de gevolgen van de coronamaatregelen. Ten eerste kan een deel van de ouders het niet aan om de kinderen heel de dag thuis te hebben. Ten tweede is het gebrek aan bezoekjes thuis een probleem. Bijvoorbeeld voor mantelzorgers, mensen met een psychiatrisch probleem of een licht verstandelijke beperking. “Ineens komen opa en oma, de ouders, of professionals niet meer langs. De omgeving valt weg. Ze zijn aangewezen op zichzelf, maar kunnen zich niet redden. Of ze staan plots alleen bij het verzorgen van hun kinderen of ouders. De druk is hoog. Het gevolg kan zijn dat iemand zichzelf of de kinderen volledig verwaarloost. Het huis wordt een troep, ze wassen zich niet meer. Heel schrijnend.”

De Veilig Thuisorganisaties geven aan nog wel over genoeg personeel te beschikken, al staan er altijd vacatures open.

Lees het hele artikel op BD.nl.