Overzicht interdepartementale inzet aanpak seksueel geweld

De verschillende departementen die een rol hebben in de aanpak van seksueel geweld zijn de afgelopen jaren meer gaan samenwerken. Zo wordt tegenwoordig structureel interdepartementaal overleg gevoerd over dit onderwerp. Onlangs is een overzicht gemaakt van de interdepartementale inzet op het gebied van de preventie en de aanpak van seksueel geweld.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dit overzicht inmiddels naar de Kamer gestuurd.

"De maatschappelijke opgave is om alle vormen van seksueel geweld te voorkomen, signaleren, stoppen en om tijdig passende hulp te bieden," aldus Blokhuis.

De aanpak van deze problematiek vraagt volgens hem ook om samenwerking van de verschillende betrokken professionals en organisaties. "Een domein overstijgende samenwerking en een integrale aanpak is daarbij essentieel."

Eerste stap

De betrokken departementen (VWS, JenV, OCW, SZW) bekijken nu gezamenlijk het beleid ten aanzien van de preventie en de aanpak van seksueel geweld en stemmen de lopende activiteiten af. Hiermee is een eerste stap gezet richting meer samenhang en coördinatie en een integrale aanpak van seksueel geweld.

De inzet vanuit de betrokken departementen is in te delen in drie overkoepelende lijnen:

  1. het voorkomen van slachtoffer- en daderschap;
  2. het versterken van tijdige signalering;
  3. stoppen en duurzaam oplossen.