Politie Oost-Nederland verbetert werkproces rondom AWARE

Opvangorganisaties Moviera en Kadera starten deze maand een verbeterd werkproces met politie Oost-Nederland rondom het alarmsysteem AWARE. De focus ligt op intensievere samenwerking, duidelijke werkafspraken en het duurzaam oplossen van huiselijk geweld.

Voortaan wordt altijd ambulante hulpverlening en begeleiding aan de AWARE-alarmknop gekoppeld.

Schim volgt vrouw

AWARE staat voor Abused Women Active Response Emergency. Het is een persoonlijk alarmsysteem voor mannen en vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, stalking of bedreiging. 

Het AWARE-systeem bestaat uit een GPS, is 24 uur per dag actief en staat in verbinding met de politie. Deze heeft alle gekoppelde informatie direct inzichtelijk. 

De politie behandelt de meldingen die met één druk op de knop binnenkomen met de hoogste prioriteit. Vanaf april koppelen Moviera en Kadera altijd ambulante hulpverlening en begeleiding direct aan de uitgifte van het alarmsysteem. Op deze manier biedt AWARE de combinatie van zowel fysieke als psychische veiligheid die juist voor deze groep cliënten erg belangrijk is,” aldus een hulpverlener van Moviera.

Eén werkwijze

José Rooijers, portefeuillehouder Zorg en Veiligheid bij politie Oost-Nederland: “Het is een mooie stap dat we in heel Oost-Nederland vanaf nu één werkwijze hanteren, waarbij het slachtoffer altijd voorop staat. Natuurlijk is elke casus anders en vraagt dat om maatwerk en afstemming tussen hulpverlening en politie. Maar het begint bij een sterke basis en die staat”.