Miljoenen vrouwen geen zeggenschap over eigen lichaam

Bijna de helft van de vrouwen in 57 landen mag niet zelf beslissen over hun gezondheidszorg, anticonceptie of seksleven. Dat blijkt uit een rapport dat de Verenigde Naties vandaag publiceert: My body is my own.

In het onderzoek is gekeken naar wat vrouwen over hun lijf mogen beslissen zonder bang te hoeven zijn voor geweld of een besluit van iemand anders.

De studie beschrijft hoe de lichamelijke autonomie van niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens wordt geschonden. Daarbij blijken factoren zoals een handicap de situatie te verergeren.

Schending mensenrechten

“Het feit dat bijna de helft van de vrouwen nog steeds geen eigen beslissingen kan nemen over het al dan niet hebben van seks, het gebruik van anticonceptie of het zoeken naar gezondheidszorg, zou ons allemaal woedend moeten maken", zei Natalia Kanem, uitvoerend directeur van UNFPA. "In wezen bezitten honderden miljoenen vrouwen en meisjes hun eigen lichaam niet. Hun leven wordt geregeerd door anderen.”

Ze voegt eraan toe dat de ontkenning van lichamelijke autonomie een schending is van de fundamentele mensenrechten van vrouwen en meisjes. Het rapport stelt ook dat zeggenschap over het eigen lichaam verband houdt met hoeveel controle vrouwen hebben op andere gebieden van hun leven, zoals gezondheid, onderwijs, inkomen en veiligheid.

Pandemie

De coronapandemie heeft het gebrek aan lichamelijke autonomie mogelijk verergerd – en daarmee het risico op gendergerelateerd geweld en schadelijke traditionele praktijken verhoogd.