Amsterdam opent vrouwenrechtswinkel

Amsterdam heeft deze week haar eerste vrouwenrechtswinkel geopend. Vrouwen kunnen er terecht voor gratis juridisch advies, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, straatintimidatie of huiselijk geweld.

De rechtswinkel is verder een initiatief van het Bureau Clara Wichmann en het Amsterdam Law Hub van de UvA. 

Vrouwenrechtswinkel Amsterdam

De gemeente betaalt de vrouwenrechtswinkel die zich in het stadsdeel West bevindt. Diversiteits-wethouder Rutger Groot Wassink wil dat er ook in alle andere stadsdelen een vrouwenrechtswinkel komt. 

De behoefte aan een speciale rechtswinkel voor vrouwen bleek groot in de stad. "Het is veiliger en laagdrempeliger voor vrouwen", licht Anniek de Ruijter, directeur van Bureau Clara Wichmann, toe op NHnieuws.nl. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker financieel afhankelijk zijn, gemiddeld lagere lonen verdienen dan mannen, meer zorgtaken hebben en vaker te maken krijgen met seksueel geweld of (straat)intimidatie.

Ongelijkheid

"Er is nog steeds veel ongelijkheid tussen vrouwen en mannen, terwijl ieder mens gelijke kansen behoeft om tot gelijke rechten te kunnen komen," stelt de vrouwenrechtswinkel. "Zo kunnen taal- en opleiding barrières een rol spelen in het zoeken naar juridische oplossingen waar deze er wel kunnen zijn."

Het juridisch advies komt van een groep studenten die hiervoor is opgeleid en kennis heeft van de specifieke kwesties.

Amsterdam is niet de eerste gemeente met een vrouwenrechtswinkel. In Nijmegen en Maastricht bestaan deze al langer.