6 op de 10 omgebrachte vrouwen vermoord door (ex-)partner

Bij bijna 6 op de 10 vrouwen (56%) die tussen 2016 en 2020 werden vermoord, was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner. Huiselijke omstandigheden, zoals een echtelijke ruzie, waren het meestvoorkomende motief. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De politie had bij 95 procent van de vrouwen die slachtoffer waren van moord en doodslag een dader in beeld.

In 2020 kwamen in Nederland 121 mensen om het leven door moord of doodslag, vier minder dan in 2019. Onder hen waren 77 mannen en 44 vrouwen. Het aantal slachtoffers onder jongeren tot twintig jaar is toegenomen van 10 naar 18. 

Bij mannen die slachtoffer waren van moord en doodslag had de politie in 80 procent van de gevallen een dader in beeld. Bij 4 procent ging dat om de (ex-)partner.

Jonge slachtoffers

In de periode 2016–2020 zijn 31 kinderen jonger dan tien jaar het slachtoffer geworden van moord en doodslag, 16 jongens en 15 meisjes. Deze kinderen zijn bijna allemaal door hun vader of moeder om het leven gebracht. In dezelfde periode zijn 35 jongeren van tien tot twintig jaar vermoord. Van hen is 14 procent door een ouder om het leven gebracht en 37 procent is vermoord door een kennis of vriend. 17 procent van de vermoorde tieners had geen connectie met de dader en bij 9 procent was geen dader in beeld.

In 2020 werden bijna 600 personen door de rechter schuldig verklaard aan moord, doodslag of om pogingen hiertoe. Het is mogelijk dat meerdere personen schuldig worden verklaard aan een levensmisdrijf met hetzelfde slachtoffer. Ruim 95 procent van de veroordeelden is man. Drie kwart is 18 tot 45 jaar en bijna 10 procent van de veroordeelden is minderjarig.