Gesprekken over handelingsverlegenheid rond seksueel misbruik

In aanloop naar de Week tegen Kindermishandeling, organiseren het programma Geweld hoort nergens thuis, stichting Impact Makers, Team-kim en RinkelFilm gesprekken over handelingsverlegenheid rond seksueel misbruik bij omstanders, professionals, ouders en slachtoffers.

Zij doen dit aan de hand van de film Buiten is het feest.

Mensen aarzelen soms om actie te ondernemen of weten niet hoe ze signalen van seksueel misbruik bij kinderen moeten inschatten en hoe te handelen: ze zijn ‘handelingsverlegen’.

De film Buiten is het feest, naar het boek Maar buiten is het feest van Arthur Japin, is gebaseerd op ervaringen van Karin Bloemen, die als kind seksueel is misbruikt. Aan de hand van fragmenten uit de film wordt het gesprek aangegaan.

“Buiten is het feest geeft pijnlijk weer hoe gezinsleden gevangen zitten als er seksueel misbruik speelt”, zegt Kim van Laar (directeur Team-kim). "De film geeft inzicht in hoe het zich opbouwt en hoe lastig het is om dit bespreekbaar te maken. Zowel de gezinsleden als de omgeving voelen een drempel. We moeten deze drempel verlagen, zodat kinderen die dit meemaken eerder geholpen worden."

Moeilijk gesprek

De fragmenten uit de film helpen om met elkaar een ontzettend moeilijk gesprek aan te gaan en om naar binnen te kijken: waar zit ons eigen afweermechanisme, wat is onze ‘ja, maar’? Moderators Frenk van der Linden en Marlies Leupen gaan met de zaal en de sprekers in gesprek.

De input van de zaal wordt gebundeld en gepresenteerd op het slotevent tijdens de Week tegen Kindermishandeling, die dit jaar van 15 t/m 21 november plaatsvindt. Op het slotevent spreken onder andere Karin Bloemen, Herman Bolhaar (Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld en Mattias Gijsbertsen (directeur Programma Geweld hoort nergens thuis).

Een op de tien

In Nederland is een op de tien kinderen slachtoffer van seksueel misbruik. In meer dan 85 procent van de gevallen wordt dit misbruik gepleegd door iemand die het kind goed kent. Denk aan een (stief)vader of moeder, oom of tante, broer, leraar of coach. In de meeste gevallen blijft de dader onbekend en het probleem onbesproken. Door schaamte, ongemak, niet onder woorden kunnen brengen, schuldgevoel, verdriet, trauma.

Gespreksagenda

Maandag 1 november - Groninger Forum

Dinsdag 2 november - TivoliVredenburg Utrecht

Woensdag 3 november - Parktheater Eindhoven 

Maandag 8 november - Taqa Theater Alkmaar

Dinsdag 9 november - Theater Rotterdam

Donderdag 18 november - Slotevent Posthoornkerk Amsterdam 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via deze link.