Schiedam maakt vuist tegen huiselijk geweld

Na een jaar lang gesproken te hebben met sociale partners, betrokkenen en slachtoffers, overhandigde de Schiedamse raadscommissie Huiselijk geweld gisteren tijdens het afsluitende webinar haar rapport Kijk niet weg bij huiselijk geweld

Begin dit jaar nam de gemeenteraad van Schiedam unaniem het initiatiefvoorstel aan om huiselijk geweld tegen te gaan. 

Een aantal raadsleden zette zich vervolgens flink in om meer aandacht te krijgen voor het onderwerp en ging in gesprek met de beschermpartners uit het veld. “We kunnen wachten tot het college komt met stukken op de agenda. Of we vinden het probleem zo urgent dat we er als raad zelf mee aan de slag gaan”, aldus raadslid Sun van Dijk op Schiedam.nu.

In de slotbijeenkomst gisterenavond deelde de werkgroep de bevindingen uit de verschillende gesprekken met de raad, het college, de mensen uit het veld en de stad. Tevens bood de werkgroep de opbrengsten en aanbevelingen aan het college van B&W aan. 

Beginpunt

"We willen het graag zien als een beginpunt," aldus Van Dijk. "Dat we nu stappen gaan zetten om het in het beleid door te voeren. Niet alleen gemeentelijk beleid, maar ook bij alle beschermpartners.” Het rapport dat in de vorm van een magazine is gegoten, heeft volgens haar een simpel maar noodzakelijk doel. “Het staat boordevol met tips om mee aan de slag te gaan.”

De werkgroep merkte tijdens de gesprekken dat de mate van geweld in Schiedam tijdens de lockdowns extreem is toegenomen. "Je merkte in de lockdowns dat als er sprake was van huiselijk geweld, gelijk alle toeters en bellen nodig waren. Dus het komt op het perfecte moment, maar dit is niet iets voor enkel nu. We moeten hier actief de vinger aan de pols houden.”