Negatieve reacties staan herstel slachtoffers in de weg

Veel slachtoffers krijgen te maken met negatieve en verkeerde reacties als ze iets heftigs hebben meegemaakt. Hierdoor worden slachtoffers dubbel getroffen. Maar wat zeg je wél tegen iemand die bijvoorbeeld slachtoffer is geworden van geweld? Dat leer je in de gratis online cursus ‘Oordeel uit, aandacht aan’ die Slachtofferhulp Nederland op de Europese Dag van het Slachtoffer (22 februari) lanceerde.

Bestuursvoorzitter Rosa Jansen: 'Het viel ons tijdens de recente gebeurtenissen rondom seksueel geweld op dat veel mensen onzeker zijn en met vragen zitten. Hoe moeten ze omgaan met hun naasten die dit overkomen is. Ik heb goede en slechte adviezen voorbij zien komen. We willen mensen concrete handvaten geven bij dit complexe onderwerp. Vanuit onze deskundigheid leveren we met deze cursus een bijdrage aan het maatschappelijke gesprek.'

Online cursus

Uit onderzoek blijkt dat familieleden, vrienden, kennissen en collega’s vaak niet goed weten wat ze moeten zeggen of doen. Terwijl juist sociale steun zorgt voor een beter en sneller herstel. Daarom lanceerde Slachtofferhulp Nederland de online cursus ‘Oordeel uit, aandacht aan’, die gratis te volgen is. Voorafgaand aan de cursus kun je jezelf testen of jij ook weleens een ‘verkeerde’ reactie hebt gegeven. In de cursus wordt vervolgens aan de hand van vragen en korte video’s uitgelegd hoe je er kunt zijn voor slachtoffers en nabestaanden. Op deze manier wil Slachtofferhulp alle Nederlanders stimuleren om een bijdrage te leveren aan herstel van slachtoffers.

Bron: slachtofferhulpnederland.nl