NPO Zapp maakt seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar tijdens themaweek ‘Er zijn grenzen!’

NPO Zapp, NTR en EO slaan de handen ineen om seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken voor kinderen. Tijdens de themaweek ‘Er zijn grenzen!’ leren kinderen via een Klokhuis-special en online series wat seksueel misbruik inhoudt, seksueel misbruik te herkennen en hoe om hulp te vragen. ‘Er zijn grenzen!’ was van zondag 6 maart tot en met zaterdag 12 maart te zien op tv bij NPO Zapp, Zapp.nl, het YouTube-kanaal van NPO Zapp en de social media kanalen. Ook na de themaweek zijn alle programma’s rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag terug te vinden op zapp.nl/grenzen.

Uit onderzoek van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, blijkt dat 14% van de meisjes en 3% van de jongens ooit seksueel geweld heeft meegemaakt. 2% van de vrouwen en 1% van de mannen was jonger dan 12 jaar toen ze voor het eerst seksueel geweld meemaakten. Seksueel geweld tegen kinderen kan zeer verschillende vormen aannemen. Het kan vergezeld gaan van fysieke of psychische machtsuitoefening of dwang. Het kan plaatsvinden in huiselijke omgeving, op school of bijvoorbeeld op de sportvereniging. Het kan zijn tussen volwassenen en kinderen, maar ook tussen kinderen onderling. En steeds vaker speelt misbruik zich online af.

Er is nog weinig kindertelevisie gemaakt over dit onderwerp. Het onderwerp ligt gevoelig, maar het is belangrijk dat kinderen er over leren en dat slachtoffers de boodschap krijgen dat ze niet alleen zijn en het misbruik niet hun schuld is. NPO Zapp, NTR en EO willen dit moeilijke onderwerp daarom bij kinderen op een voor de leeftijd geschikte manier onder de aandacht te brengen. Door seksueel grensoverschrijdend gedrag openlijk te bespreken op een voor kinderen begrijpelijk niveau, krijgen zij de kans om de situatie van een ander, of van zichzelf, te herkennen.

Bron: pers.npo.nl