Voorstel nieuwe Europese richtlijnen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld

Huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen moet volgens de Europese Commissie harder worden aangepakt in de Europese Unie. De Commissie doet een voorstel voor nieuwe Europese richtlijnen.

De Europese Commissie doet een voorstel voor een nieuwe Europese richtlijn waarmee ook zaken als seksueel contact zonder duidelijk wederzijdse toestemming (wanneer je geen ‘nee’ zegt, betekent dat nog geen ‘ja’), genitale verminking van vrouwen en geweld tegen personen via digitale platformen (cybergeweld) strafbaar zouden worden. Ook wil de Commissie hulplijnen en crisiscentra oprichten zodat het melden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld eenvoudiger wordt. De Tweede Kamer is enthousiast over deze doelstellingen, maar maakt ook wat kanttekeningen.

Misdaad en straf

In een technische briefing neemt de Tweede Kamer de Europese plannen onder de loep. Het kabinet kijkt uit naar de doelstellingen en is enthousiast dat met de nieuwe richtlijn werk gemaakt wordt van een veiliger Europa. 'De nood is hoog: één op de drie vrouwen in Europa komt na het vijftiende levensjaar in aanraking met (huiselijk) geweld. De richtlijn vult eerdere Europese initiatieven aan en kan daarmee het verschil maken', aldus Eva Maenen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De richtlijn kan er in Nederland mogelijk voor zorgen dat het Wetboek van Strafvordering wordt aangepast en zaken als cybergeweld strenger worden aangepakt.

Bron: brusselsenieuwe.nl