Centrum Seksueel Geweld start landelijke campagne voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld

Een op de vijf jongens en mannen maakt ooit een vorm van seksueel misbruik mee. Opvallend is dat maar weinig van hen professionele hulp zoeken, terwijl ze wel last van de gevolgen hebben. Het Centrum Seksueel Geweld wil hier verandering in brengen met een online campagne specifiek gericht op jongens en mannen die het slachtoffer zijn van (online) seksueel misbruik. De boodschap: wij zijn er ook voor jullie. De campagne ging op 15 juni van start.

Dat weinig jongens en mannen hulp zoeken na het meemaken van een nare seksuele ervaring is volgens Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld een landelijke trend. ‘Hulp zoeken na het meemaken van een aanranding of verkrachting is überhaupt al moeilijk, maar voor jongens en mannen is het extra lastig. Een derde van de misbruikte mannen heeft het zelfs nooit aan iemand verteld. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop we als samenleving naar mannen kijken. Als man word je geacht sterk te zijn en voor jezelf op te kunnen komen. Mannen die seksueel geweld meemaken, ervaren daardoor meer schaamte en schuldgevoelens dan vrouwelijke slachtoffers, en dat maakt het moeilijk voor hen om hulp te zoeken.’

De campagne

De online campagne voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld start in juni. In vijf weken delen verschillende mannen hun ervaring met seksueel misbruik. Op de website van het CSG is een speciale pagina ingericht over mannen en seksueel geweld. Hier zijn ook de verhalen van de slachtoffers te vinden.

Bron: centrumseksueelgeweld.nl