Politie ontvangt meer meldingen van seksuele misdrijven in 2022

In 2022 kreeg de politie meer meldingen van seksuele misdrijven dan in het jaar ervoor. In 2022 registreerde de politie bijna 10.000 seksuele misdrijven, in 2021 8.800 seksuele misdrijven.

Vooral aanrandingen en verkrachtingen werden meer geregistreerd. Het ging in 2022 om 2,9 duizend verkrachtingen en 3 duizend aanrandingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe politiedata. 

Er zijn overigens nog veel meer incidenten van seksueel geweld bij de politie gemeld (ruim 15 dui-zend) maar niet allemaal bleken die ook als misdrijf geregistreerd te kunnen worden. 

Er is na twee jaar met minder meldingen sinds 2021 weer sprake van een toename van het aantal meldingen. Dit heeft er volgens de politie mee te maken dat er meer aandacht is gekomen voor zedenmisdrijven. Zo is het aantal meldingen begonnen te stijgen na de publiciteit rond The Voice of Holland. 

Meer hierover leest u op de website van het CBS: www.cbs.nl (bron).