Lokale alliantie Alphen aan den Rijn

Een lokale alliantie is een netwerk van (commerciële en niet-commerciële) private en publieke deelnemers die hun kennnis van financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. 

Op 5 september 2019 van de Startbijeenkomst lokale alliantie financieel misbruik Alphen aan den Rijn plaats. Uit onderzoek is gebleken dat tenminste 1 op de 20 ouderen slachtoffer is, waarbij financieel misbruik het meest voorkomt.

Financieel misbruik

Het begint meestal klein maar kan al snel ernstige vormen aannemen. Buurmeisje doet bijvoorbeeld boodschappen voor buurvrouw en rekent gelijk wat eigen boodschappen af met de pinpas, maar al snel worden grotere bedragen opgenomen. Zoon steelt geld of sieraden, een dochter maakt misbruik van een bankvolmacht, neef dwingt oudtante tot wijziging van haar testament, etc.

Omdat de gevolgen van financieel misbruik heel heftig kunnen zijn, is het beter om je cliënt/patiënt voor te (laten) bereiden op een periode dat deze onverhoopt afhankelijk wordt van anderen voor huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Ondanks dat niet alle ouderen kwetsbaar zijn of worden, is het van belang om tijdig over financiële zaken na te denken, als wie gaat mijn financiën beheren als ik dat zelf niet meer kan of hoe kan ik boodschappen doen als ik de deur niet meer uit kan.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de lokale alliantie financieel misbruik Alphen aan den Rijn contact op met Nickey Smelt.