Lokale alliantie Smallingerland

Een lokale alliantie is een netwerk van (commerciële en niet-commerciële) private en publieke deelnemers die hun kennnis van financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. 

Op initiatief van de Brede Alliantie zijn in verschillende gemeenten lokale allianties “financieel veilig ouder worden” gevormd. Zo ook in de gemeente Smallingerland.

De lokale alliantie wil bijdrage aan zowel kennis, verbreding van bewustwording als ook de versterking van de (lokale) samenwerking aangaan ter voorkoming, signalering en aanpakken van financieel misbruik.

Waarom deze Lokale Alliantie?

Veel ouderen en kwetsbare mensen hebben hulp nodig; voor huishoudelijke taken, maar ook voor hun financiële administratie. Doordat veel geldzaken tegenwoordig via internet gaan, is het voor ouderen en kwetsbare mensen vaak nog lastiger geworden om hun eigen financiën bij te houden. Dit maakt hen afhankelijk van anderen. Helaas zijn er mensen die deze afhankelijkheid misbruiken.

Oprichtende partijen

De oprichtende partijen van de Lokale alliantie Smallingerland zijn: M.O.S.; Sûnenz; Yvon Notariaat; Samenwerkende Ouderenbonden Smallingerland; Rabobank Drachten Noordoost Friesland en de Gemeente Smallingerland.

Plan van aanpak

Regelmatig komen de deelnemers samen om ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen. Minimaal 2x per jaar, maar de intentie is 4 keer per jaar zodat duidelijk wordt waar elkaars expertise is en we elkaar aanvullen en versterken.

Veelzijdig probleem

Financieel misbruik is een veelzijdig probleem. Een oplossing vraagt maatwerk en samenwerking tussen diverse partijen zoals verzorgers, zorginstellingen en financiële dienstverleners, veilig thuis etc. Ook de rol van mantelzorgers en familie is belangrijk. De alliantiepartijen willen dit onder de aandacht brengen door het geven van presentaties aan zorgverleners, ouderenbonden, mantelzorgers, ouderen en kwetsbare mensen.

Preventieve werking

We communiceren door het plaatsen van voorbeelden, ervaringen in financieel misbruik in artikelen via de verschillende media. De lokale bekendheid geeft inzicht en men weet waar je moet zijn voor informatie en de hulpvraag. Een preventieve werking gaat hiervan uit. Zeker wanneer meerdere partijen ons netwerk komen versterken.

Contact

Wilt u contact met de Alliantie? Voor vragen mail gerust naar financieelveilig@mosweb.nl of bel 0512 - 334 112