Het gaat niet om sekse, het gaat om gender

Het wordt hoog tijd om werk te maken van een analyse van de genderverhoudingen die geweld in de intieme sfeer veroorzaken. Dat stellen Janine Janssen en Katrien de Vaan in dit artikel op Socialevraagstukken.nl.

Janine Janssen is hoofd onderzoek Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de Nationale Politie. Ze is tevens lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties bij Avans Hogeschool en de Politieacademie plus bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit. Katrien de Vaan is adviseur en projectleider bij Regioplan.

Hoewel vrouwen inderdaad vaker als slachtoffer in beeld komen, zijn de verhoudingen niet zwart-wit, stellen zij. "Als we geweld in de intieme sfeer effectief aan willen pakken, dan dienen we een gender-analyse van dit geweld te maken: welke verwachtingen over het gedrag van mannen, vrouwen en andere genders, agressie in de hand werken".