De financiële positie van jeugdzorgorganisaties

Jeugdzorg Nederland onderzocht de jaarrekeningen over 2018 van organisaties met inkomsten uit de Jeugdwet. Deze analyse volgt op onderzoeken van de Jeugdautoriteit en Intrakoop waaruit al bleek dat de financiële positie van jeugdzorgorganisaties zorgelijk is.

Een uitgebreide analyse van Jeugdzorg Nederland van de jaarrekeningen van 678 organisaties en de jaarverantwoording van 1351 kleine aanbieders laat zien dat er grote verschillen zijn binnen de sector. Zo maakten (kleine) aanbieders van basis- of enkelvoudige hulp in 2018 gemiddeld meer dan 35 procent winst. Tegelijkertijd kunnen aanbieders met een breed aanbod en een sterke kennis- en netwerkfunctie, de zogenoemde systeempartijen, nauwelijks het hoofd boven water houden. Een derde van hen maakte zelfs verlies.