Spreekuur Huiselijk Geweld wegens succes uitgebreid

Het spreekuur Huiselijk Geweld dat Reclassering Nederland vorig jaar in Oost Nederland introduceerde, krijgt wegens succes een vervolg.

Komend jaar starten de reclassering, het Openbaar Ministerie en Veilig Thuis ook in Oost-Brabant met dit spreekuur voor verdachten van huiselijk geweld. Dat maakte minister Dekker deze week bekend.

Met dit spreekuur krijgen de reclasseringsorganisaties en justitie een verdachte van huiselijk geweld eerder in beeld zodat sneller en beter ingegrepen kan worden. Binnen twee weken na aanhouding wordt een verdachte uitgenodigd op het spreekuur van de reclassering. Het OM stelt het moment om te beslissen over de vervolging van een verdachte met twee weken uit.

Veiligheid voorop

De reclassering start meteen, samen met alle betrokken instanties zoals Veilig Thuis, politie en bijvoorbeeld de huisarts, met het maken van een plan van aanpak om het geweld te stoppen. De veiligheid van slachtoffers en gezinsleden staat hierin voorop. Een verdachte start direct met een gedragstraining of een andere interventie.

"Door snel interventies in te zetten en te zorgen voor een goede samenwerking tussen betrokken organisaties, pakken we de ongewenste situatie rondom een pleger van huiselijk geweld, de kinderen en het gezin, eerder en beter aan. Zo is de kans het grootst dat iemand niet terugvalt in verkeerd gedrag en is het risico op nieuwe slachtoffers kleiner", zegt Johan Bac, algemeen directeur van Reclassering Nederland.

Het spreekuur in Oost Nederland ging in 2017 van start en is daar inmiddels onderdeel van de reguliere aanpak. Op het spreekuur komen gemiddeld zo’n 18 verdachten per week.

De reclassering is de verbindende schakel tussen het strafrechtelijke traject en de hulpverlening.