Infographic Groeiend jeugdzorggebruik

Waarom doen steeds meer kinderen een beroep op de jeugdzorg? In een nieuwe infographic laat het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) zien wat de drie hoofdoorzaken zijn en hoe die kunnen worden aangepakt.

De vraag naar jeugdzorg is in twintig jaar tijd enorm gestegen. Twintig jaar geleden kreeg 1 op de 27 kinderen jeugdzorg, inmiddels is dat 1 op de 8.

NJi infographic

Het NJi geeft daarvoor verschillende verklaringen. Voor gewone opvoed- en opgroeivragen wordt steeds vaker een beroep gedaan op jeugdzorg. Daarnaast is er door bezuinigingen weinig ruimte voor vernieuwingen en investeringen. Tot slot kiezen professionals bij twijfel vaak voor de inzet van zorg, waardoor het zorgstelsel overbelast raakt.

Er is volgens het NJi meer consensus nodig in de samenleving over hoe we willen dat kinderen opgroeien en wat dat vervolgens betekent voor de inzet van jeugdzorg. "Een duurzame vernieuwing van het stelsel vraagt om een investering in vier kerningrediënten van het jeugdstelsel: versterking van de basis, versterking van de preventie, verbetering van de eerste lijn en verbetering van de intensieve hulp. Daarbij is het vooral belangrijk dat dit in samenhang gebeurt."

Vijfde ingrediënt

Om de beoogde vernieuwing concreet te maken, introduceert het NJi als vijfde ingrediënt een focus op de aanpak van wat lokaal de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om schooluitval, depressie en huiselijk geweld.

De infographic is een gevisualiseerde weergave van het vorig jaar verschenen essay Het groeiend jeugdzorggebruik.