VN: ‘Maak aanpak partnermishandeling onderdeel van de bestrijding COVID-19’

De aanpak van partnermishandeling moet een belangrijk onderdeel vormen bij de bestrijding van het coronavirus. Daarvoor pleit secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres naar aanleiding van de "gruwelijke toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld tegen vrouwen".

Door de lockdowns en quarantainemaatregelen kunnen slachtoffers van huiselijk geweld zichzelf momenteel extra moeilijk uit het zicht van hun partner onttrekken.

Volgens Guterres is het aantal vrouwen dat hulplijnen belt in sommige landen de afgelopen weken verdubbeld. “Tegelijkertijd zijn de hulpverlening en politie overbelast en onderbezet.”

In Nederland blijkt er vooralsnog geen sprake van significant meer meldingen over huiselijk geweld bij Veilig Thuis. “Dat lijkt op het eerste gezicht mogelijk een positief geluid, maar het stelt ons niet gerust,” aldus Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT). “Door de coronamaatregelen hebben samenwerkingspartijen als wijkteams, onderwijs en politie minder zicht dan normaal op huiselijk geweld en kindermishandeling.”

António Guterres pleit voor een waarschuwingssysteem bij supermarkten en apotheken, waar vrouwen hun verhaal kunnen doen zonder dat hun partner gealarmeerd wordt. Daarnaast moeten er meer online services opgezet worden en verdienen mensenrechtenorganisaties een steun in de rug. Ten slotte moet vervolging van mishandelaars hoog in het vaandel blijven staan en moeten opvangcentra als "essentiële plaats" worden aangemerkt, aldus Guterres.