FEMM-voorzitter wil meer maatregelen tegen huiselijk geweld

Evelyn Regner, Europarlementslid en voorzitter van de Parlementaire Commissie van de rechten van de vrouw en gendergelijkheid (FEMM), heeft de lidstaten van de EU opgeroepen om de hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld te intensiveren.

Zowel wereldwijd als in sommige Europese landen is huiselijk geweld aanzienlijk toegenomen nadat er een lockdown werd ingesteld.

Vrouwen in een gewelddadige relatie zitten thuis vast. Omdat de mishandelaar voortdurend aanwezig is, is het voor hen extra moeilijk om hulplijnen in te schakelen.

"De afgelopen tijd en de aankomende weken zijn extra gevaarlijk voor vrouwen," aldus Regner. "We staan door de isolatiemaatregelen momenteel allemaal voor enorme psychologische uitdagingen. Maar vrouwen - en soms ook kinderen - in een onveilige thuissituatie ondergaan momenteel een wel zeer slopende stress test. Dit probleem verdient daarom nu onze speciale aandacht; we moeten extra maatregelen nemen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan."

Regner roept de Europese lidstaten op om dit probleem aan te pakken en duidelijk te communiceren waar en hoe slachtoffers hulp kunnen krijgen. Dat betekent volgens haar ook dat slachtoffers makkelijk de politie moeten kunnen bereiken en dat er bijvoorbeeld codewoorden komen om hulp te vragen bij artsen en apothekers. Bovendien moeten er meer opvangplekken worden gecreƫerd.