Veel minder meldingen Centrum Seksueel Geweld

Sinds de doorbraak van COVID-19 in Nederland ziet het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in bijna alle regio’s de aanmeldingen drastisch teruglopen. Maar de daling van het aantal telefoontjes is voor het CSG geen reden tot opluchting.

De laatste weken is het gemiddeld aantal telefoontjes dat wekelijks binnenkomt op het landelijk nummer afgenomen van 132 naar 50.

Het CSG maakt zich ernstige zorgen over slachtoffers van seksueel misbruik in thuissituaties en over de mogelijke stijging van online misbruik.

“Voor een deel is de forse afname in telefoontjes goed te verklaren,” zegt Iva Bicanic, hoofd van het CSG. “Het weerspiegelt namelijk de daling in seksueel geweld binnen het uitgaansleven, op sport en op school – omdat dat nu helemaal stil ligt.” Het Centrum Seksueel Geweld richt zich vooral op slachtoffers van aanranding en verkrachting korter dan een week geleden. Bicanic: “Die groep bestaat overwegend uit slachtoffers die buitenhuis zijn misbruikt of tijdens een date zijn verkracht. Zij onthullen eerder dan slachtoffers die thuis worden misbruikt, omdat ze gevoelsmatig verder van de pleger af staan”.

Oplopende stress

“Waar het seksueel geweld buitenshuis af lijkt te nemen, weten we op basis van wetenschappelijk onderzoek bijna zeker dat misbruik in de huiselijke kring toeneemt als gevolg van oplopende stress," vervolgt ze. "Denk aan een (stief)ouder die nu meer alcohol gebruikt en daardoor over grenzen gaat. Kinderen die door een huisgenoot worden misbruikt, hebben het nu extra zwaar. Deze jongens en meisjes kunnen nu niet naar school, niet naar sport, niet naar opa en oma. Daarmee valt voor hen een belangrijke escape weg. Ze zitten 24/7 met de pleger in één huis; er is geen ontsnappen meer aan.”

Angst en loyaliteit

Daar komt volgens Bicanic bij dat kinderen die in hun eigen huis worden misbruikt vaak niet durven te vertellen wat er aan de hand is vanwege angst of loyaliteit. “Ze onthullen vaak pas in de volwassenheid, of zelfs nooit. Dat betekent dat ze niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. En dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor jongeren en volwassenen die thuis worden misbruikt. Het is een ongemakkelijke realiteit, maar binnen een gezin of partnerrelatie kunnen echt alle vormen van seksueel misbruik voorkomen.”

Mogelijke stijging online misbruik

Ook verwacht Bicanic dat online misbruik toeneemt. “Digitale kinderlokkers kunnen hun hart ophalen nu kinderen langer dan ooit achter het scherm zitten. Vaak zonder toezicht van de ouders omdat die zelf aan het werk zijn achter hun eigen computer. Daarnaast vindt er onder jongeren nu misschien vaker sexting plaats, omdat het uitgaan is weg gevallen. Bicanic adviseert ouders om met hun kinderen over online misbruik te praten, zónder ze bang te maken. "Al vanaf heel jong kun je met kinderen bespreken hoe je online veilig blijft. Wat doe je als iemand online persoonlijke gegevens van je vraagt? Wat als iemand foto’s van je vraagt of doorstuurt? Dat soort wat-als scenario’s rustig bespreken werkt goed.”