Nieuwe factsheet voor professionals over spanningen in de thuissituatie

De Rijksoverheid heeft een factsheet voor professionals gepubliceerd met tips over hoe te handelen bij spanningen in huishoudens, tussen partners en bij mantelzorgers: 'Wees alert op de thuissituatie'.

Deze publicatie is uitgebracht in het kader van de coronacrisis, maar zeker ook bruikbaar als de piek van COVID-19 maatregelen voorbij is.

Door de coronamaatregelen is iedereen nu meer thuis dan voorheen. Dit kan de problemen in gezinnen waar al langer spanningen waren, verergeren. Het kan ook een heel nieuwe dynamiek veroorzaken in relaties waar vóór de crisis niets aan de hand leek.

Professionals spelen een belangrijke de-escalerende rol wanneer er sprake is van spanningen in een gezin. Tijdig steun, hoop en hulp aanbieden voorkomt dat spanningen oplopen en problemen verergeren.