Politie komt met animatie over seksueel misbruik

De politie heeft een animatie gemaakt voor slachtoffers van seksueel misbruik. Hierin wordt in vijf  minuten uitgelegd wat de politie voor een slachtoffer kan doen bij seksueel misbruik.

De animatie ‘Ik ben seksueel misbruikt. Wat kan de politie voor mij doen? staat op de website van de politie.

Er wordt antwoord gegeven op vragen als:  ‘Wat er gebeurt met sporen aan mijn lichaam?’, ‘Hoe doet de politie onderzoek?’, en ‘Welke hulp kan ik krijgen als ik niet naar de politie wil of geen aangifte doe?’. Aan het eind van de animatie kan men kiezen voor één of meerdere (kortere) vervolganimaties over bijvoorbeeld welke rechten je als slachtoffer hebt.

Walter van Kleef, programmanager van het Landelijk Programma Zeden, Kinderporno  en Kindersekstoerisme, legt uit waarom de politie de animatie heeft gemaakt. "We willen slachtoffers zo goed mogelijk over het aangifteproces van seksueel misbruik informeren. Bij zedendelicten gaat dat namelijk anders dan het aangifteproces van bijvoorbeeld een mishandeling. Onze zedenrechercheurs leggen dit uitgebreid uit tijdens een informatief gesprek. We hebben deze informatie over het aangifteproces daarnaast ook op een speciale pagina op politie.nl staan, in onze brochure, én nu ook via een animatie. Mensen vinden het immers prettig om op verschillende manieren informatie te verkrijgen."