5 tips om slachtoffers van ‘shame sexting’ te helpen

Het vrijwillig maken en delen van seksueel getinte foto’s kan onderdeel zijn van een gezonde seksuele ontwikkeling bij jongeren. Maar er zijn ook risico’s. Wat als jouw (naakt-) foto ongevraagd wordt gedeeld op sociale media met als doel je aan de schandpaal te nagelen? Onderzoeksjournalistiek programma Pointer zette op een rij hoe hulpverleners de slachtoffers kunnen helpen. 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral meisjes met een Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse afkomst extra kwetsbaar zijn voor shame sexting / shaming Volgens onderzoeker Hilde Bakker van Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) komt dat omdat veel meisjes in traditionele gezinnen opgroeien waar de kuisheid van meisjes belangrijk gevonden wordt en er meer focus is op eer en schaamte.

Wat kunnen hulpverleners, maar ook andere betrokkenen, doen om het slachtoffer en haar ouders zo goed mogelijk te helpen? Samen met Hilde Bakker selecteerde Pointer vijf tips.