Toename huisverboden Gelderland en Noordoost-Brabant

Het aantal huisverboden is in de regio's Gelderland en Noordoost-Brabant het afgelopen jaar met ruim 20 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Veilig Thuis die De Gelderlander heeft opgevraagd.

In de beide regio’s kregen vorig jaar ruim 300 mensen een huisverbod opgelegd.

Gesloten huisdeur.

Vooral in de regio Noordoost-Gelderland was sprake van een flinke stijging. Hier werden bijna 100 huisverboden uitgedeeld. In 2017 waren dat er 70.

Ook in Gelderland-Midden (Arnhem en Ede) en Noordoost-Brabant (Cuijk) steeg het aantal huisverboden. In Gelderland-Zuid (Nijmegen en Tiel) werden er iets minder verboden opgelegd

Preventief

Minister Dekker (Rechtsbescherming) pleitte er eerder voor om sneller een huisverbod op te leggen. Hij wil dat er ook preventief een huisverbod opgelegd kan worden. In Noordoost-Gelderland denken ze niet dat de stijging met dit pleidooi te maken heeft. 'Elke positieve aandacht voor het tijdelijk huisverbod helpt om de veiligheid in gezinnen tijdelijk te borgen en te zoeken naar oplossingen. Maar wij kunnen geen concrete relatie leggen tussen wat minister Dekker heeft bepleit en de toename', zegt een woordvoerder van Veilig Thuis in De Gelderlander.