Jeugdzorg luidt noodklok over geweld tegen medewerkers

Acht op de tien jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders hebben het afgelopen jaar te maken gekregen met agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld. Dat schrijven jeugdzorginstellingen in een pamflet.

De jeugdzorginstellingen luiden gezamenlijk de noodklok over agressie, intimidatie en geweld door cliënten en ouders.

jongetje zittend op bankje

In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer eisen ze maatregelen om hun medewerkers beter te kunnen beschermen. Ze ervaren nauwelijks steun vanuit de maatschappij en politiek voor hun werk. Verder wijzen zij erop dat jeugdbeschermers , door structurele personeelstekorten bij de politie, lang niet altijd verzekerd zijn van politie-assistentie.

De brief is opgesteld en ondertekend door de zestien instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering in Nederland. In totaal werken er zo'n 4500 mensen. Branchevereniging Jeugdzorg Nederland staat achter de actie.

Onacceptabel

Minister Dekker van Rechtsbescherming is geschokt over de heftigheid van de incidenten tegen medewerkers en noemt ze onacceptabel. "Wanneer jeugdbeschermers zich onveilig voelen moeten ze via het noodnummer 112 direct hulp krijgen," zegt Dekker zondagavond in een reactie. "Ik ga in overleg om te kijken of de afspraken die zijn gemaakt over het optreden van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) bij agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak in het geval van de jeugdbescherming voldoende werken of dat deze aangescherpt moeten worden. Daarnaast wil ik het gesprek aangaan met Facebook om ervoor te zorgen dat bedreigingen snel verwijderd kunnen worden."