Brandbrief Veilig Thuis Zeeland

De afdeling Veilig Thuis van de GGD Zeeland heeft een brandbrief aan het kabinet geschreven. De organisatie kampt met een tekort van acht ton. Volgens de directie is er daardoor minder zicht op onveilige situaties.

Na de invoering van de vernieuwde meldcode op 1 januari van dit jaar, melden zich veel meer mensen bij Veilig Thuis dan verwacht.

Er was rekening gehouden met een stijging van zeven procent in de eerste zes maanden van 2019. Maar het aantal meldingen dat wordt beoordeeld op veiligheid is in Zeeland met ongeveer tachtig procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Daar komt volgens de GGD nog bij dat door verandering in werkwijze ook het aantal uren dat medewerkers van Veilig Thuis ingezet worden meer dan verdubbeld is.

In de financiering van Veilig Thuis is met deze grote stijgingen geen rekening gehouden. En dat zorgt niet alleen voor een groot tekort, maar ook voor langere wachttijden en "naarmate deze situatie langer duurt, nemen risico's toe", schrijft de GGD Zeeland aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De brief is ondertekend door Jan-Frans Mulder, voorzitter van de GGD Zeeland. Hij vraagt om voldoende geld, maar wijst er tegelijkertijd op dat geld aléén niet de oplossing is. Wegens het tekort op de Zeeuwse arbeidsmarkt zijn volgens hem ook innovatieve oplossingen nodig om Veilig Thuis op peil te houden.