Subsidie voor aanpak ‘verborgen vrouwen’

Er komt volgend jaar een subsidie om (eergerelateerd) geweld tegen vrouwen te bestrijden, om migrantenvrouwen uit een isolement te halen en om ‘schadelijke traditionele praktijken’ tegen te gaan.

Onlangs werd een amendement dat VVD-Kamerlid Bente Becker daarvoor indiende, aangenomen.

Volgens Becker is het subsidiebedrag van in totaal 3 ton  nodig omdat nog te veel vrouwen worden onderdrukt en geen regie hebben over hun eigen leven. Ze wijst ze er op dat in Amsterdam en Rotterdam 400 tot 600 ‘verborgen vrouwen’ wonen die nauwelijks buiten komen. Volgens het Kamerlid zijn er zelfs indicaties dat in Rotterdam een op de vijf huwelijksmigranten in een gedwongen isolement leeft.

Vorige maand diende het VVD-Kamerlid een initiatiefnota in tegen culturele onderdrukking en voor zelfbeschikking. Hierin pleit zij onder meer voor meer steun aan slachtoffers in huwelijksdwang, huwelijkse  gevangenschap en polygamie, en een hardere aanpak bij tegenwerking van integratie en emancipatie.