Slachtofferhulp Nederland lanceert platform 'Voor de helpers'

Slachtofferhulp Nederland heeft vandaag, op de Europese Dag van het Slachtoffer, een platform voor helpers gelanceerd. Op dit platform staan praktische tips, ondersteuning en handige checklists om slachtoffers te kunnen helpen.

Uit experimenten en onderzoeken van Slachtofferhulp Nederland blijkt dat veel mensen niet weten hoe zij moeten reageren als een dierbare slachtoffer wordt van bijvoorbeeld geweld of een ongeval.

Slachtofferhulp Nederland Voor de helpers

Zij vragen zich af of hun hulp wel helpt, of zij wel de goede adviezen geven en of het slachtoffer al dan niet behoefte heeft aan een gesprek of gezelschap. Deze onzekerheid kan ertoe leiden dat het contact met slachtoffers wordt gemeden.

Maar uit onderzoek blijkt juist dat steun uit de sociale omgeving ontzettend belangrijk is voor het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Slachtoffers die géén sociale steun krijgen, lopen meer risico om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die wél steun uit hun directe omgeving krijgen.

Voor de Helpers

Om ervoor te zorgen dat slachtoffers beter geholpen worden door vrienden, familie of bekenden, bieden wij het platform ‘Voor de Helpers’. Op deze site staan adviezen om passend te reageren als iemand in je omgeving slachtoffer is geworden, hoe je stressreacties bij een slachtoffer herkent en hoe je een gesprek kan beginnen. Ook kun je hier een online training volgen en kunnen helpers met elkaar in contact komen om ervaringen uit te wisselen.

Vandaag start tevens de campagne ‘Helpt Jouw Hulp Wel?’. Met deze campagne laat Slachtofferhulp Nederland zien met welke tools en adviezen je een slachtoffer kan helpen bij het herstel van hetgeen hem/haar is overkomen.

Professionals

Behalve een platform voor de sociale omgeving, lanceert Slachtofferhulp Nederland vandaag ook een platform voor professionals rondom het slachtoffer. Ook leraren, zorgmedewerkers en sportcoaches komen in hun werk namelijk vaak situaties tegen waarbij er sprake is van (een vermoeden van) slachtofferschap. Op het Platform Voor Professionals staan tips, tools en adviezen voor mensen die beroepsmatig slachtoffers beter willen helpen.