Orange the World 2021

Vandaag, op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, start de wereldwijde campagne Orange the World. Gebouwen en objecten over de hele wereld worden in oranje licht gezet om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

De nationale startbijeenkomst vindt dit jaar plaats in Breda. 

Orange the world

Greetje Bos, wethouder Gemeente Breda: "Een gelijkwaardige samenleving gaat om meer dan dezelfde rechten voor iedereen. Het gaat ook om veiligheid, weerbaarheid, (financiële) zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Het is belangrijk om hier met z’n allen telkens opnieuw het licht op te laten schijnen. Daarom ben ik heel erg trots dat Breda in 2021 gaststad is van de campagne tegen geweld tegen vrouwen".

De Orange the World campagne is in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Aan de campagne doen inmiddels meer dan honderd landen mee. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld.

In Nederland doet inmiddels het overgrote merendeel van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad en de lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen.

Sierra Leone

Dit jaar is er speciale aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen in Sierra Leone. Ook in Nederland staan diverse acties, waaronder wandeltochten in het teken van Sierra Leone. De campagne duurt tot 10 december.