SOS Snelle opvang na seksueel misbruik

Methodiek voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.

De SOS methodiek is een praktische methode voor psychologische eerste hulp na seksueel misbruik. Het SOS programma ondersteunt het slachtoffer en de direct betrokkenen (familie en eventuele begeleiders) in de eerste fase direct na het bekend worden van het misbruik.

Doel van de methode

Doel is het slachtoffer en diens omgeving op het moment dat de nood het hoogst is hulp te bieden en informatie te geven om te kunnen omgaan met de situatie en de ontreddering, stressverschijnselen en sociaal isolement die een situatie van seksueel misbruik met zich meebrengt.

De methode SOS kan de professional (gedragsdeskundige, (psycho-)therapeut, maatschappelijk werker, gezinsvoogd of ambulant of gezinsbegeleider) helpen de opvang en verwerking van seksueel misbruik zo spoedig mogelijk vorm te geven. De methode biedt handvatten voor een eerste opvang na seksueel misbruik voor slachtoffers, ouders en betrokken hulpverleners.

Doelgroep

Het SOS-programma is in eerste instantie geschreven voor de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking. Dit omdat seksueel misbruik vaker voorkomt bij mensen met een verstandelijke beperking dan bij anderen in onze maatschappij. Uit ervaring blijkt echter dat de methode ook in te zetten is bij andere doelgroepen (zowel volwassenen als kinderen).

Aanpak

De methode reikt handvatten aan om de eerste hulp na seksueel misbruik vorm te geven. Dit gebeurt met praktische werkvormen voor zowel slachtoffers, als ouders en verwanten en de betrokken hulpverlening. In een eerste-opvang-programma van vier sessies, afgestemd op elk van de doelgroepen, worden cliƫnten met uiteenlopende ontwikkelingsniveaus, ouders en hulpverleners op weg geholpen.

Verkrijgbaarheid handboek

Het handboek is te verkrijgen via de uitgever Bohn Stafleu Van Loghum en bij de boekhandel. Er is ook een Engelstalige uitgave van deze uitgave, verschenen als e-book bij JKP (Jessica Kingsley Publishers): Psychological First Aid for people with intellectual disabilities who have experienced sexual abuse.