Innovaties voor behandeling conflictscheidingen

In dit webartikel van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) komen raadsonderzoekers aan het woord die aan de wieg staan van 3 succesvolle innovatieprojecten op het gebied van conflictscheidingen.

Jaarlijks komen meer dan 5.000 kinderen met de RvdK in aanraking wanneer hun ouders gaan scheiden. Kinderen die worden blootgesteld aan hevige ouderlijke strijd lopen het risico op blijvende gevolgen; de RvdK probeert de schade voor de kinderen tot een minimum te beperken.

Aansluiting bij kind en ouders

De Raad zet in op aansluiting bij kind en ouders, niet op dwang. Dit omdat ouders veel gemotiveerder zijn wanneer ze zelf iets willen dan wanneer ze het opgelegd krijgen door de rechtbank. Veel initiatieven van raadsonderzoekers ter verbetering van het Gezag en Omgang (G&O) proces zijn dan ook gericht op dialoog en overtuiging.

Innovatieprojecten

  • Almelo
    BRAM, een samenwerking van jeugdhulpinstanties met als doel langdurig doorprocederen bij conflictscheidingen te voorkomen.
  • Den Haag
    Netwerkberaad. Voor een netwerkberaad mogen kinderen (vanaf twaalf jaar) en ouders elk twee mensen uitnodigen. Een ervaren raadsonderzoeker en een gedragsdeskundige zitten het gesprek voor. Ouders wordt tijdens het netwerkberaad gevraagd aan een oplossing bij te dragen, in het bijzijn van vrienden en familie.
  • Arnhem
    G&O Informatieavond. Ouders wonen, los van elkaar, in gezelschap van een vriend of familielid een presentatie bij. Tijdens de bijeenkomsten ligt de focus op het belang voor kinderen om beide ouders te kennen.