Regiovisie Hollands Midden 2019-2023

Gemeenten hebben de opdracht om iedere vier jaar een regiovisie te ontwikkelen voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De visie moet leiden tot een beter lokaal en regionaal beleid, waarbij alle partijen daarbinnen hun verantwoordelijkheid nemen voor de aanpak van geweld in huiselijke kring. Deze regiovisie is opgesteld door een regiobrede ambtelijke werkgroep uit het zorg- en veiligheidsdomein van de regio Hollands-Midden.

Centrale ambitie

Huiselijk geweld voorkomen of zo vroeg mogelijk signaleren en adequaat reageren. Daardoor het geweld zo snel mogelijk en duurzaam stoppen, schade beperken en herstel bevorderen, zodat nieuwe ontwikkelkansen ontstaan. Hierbij gaat speciale aandacht uit naar kinderen die extra kwetsbaar zijn en door huiselijk geweld in hun ontwikkeling bedreigd worden.

  1. Gemeenten voeren regie op de aanpak huiselijk geweld en maken afspraken over regionale en lokale verantwoordelijkheden.
  2. Gemeenten maken afspraken over de inzet van middelen.
  3. Partijen binnen de keten zorgen onder regie van de gemeenten voor de totstandkoming en voortduring van een nauwe en effectieve samenwerking tussen burgers en professionals en erbinding tussen de strafrecht- en zorgketen.