Regiovisie West Veluwe Vallei 2020-2024

Gemeenten hebben de opdracht om iedere vier jaar een regiovisie te ontwikkelen voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De visie moet leiden tot een beter lokaal en regionaal beleid, waarbij alle partijen daarbinnen hun verantwoordelijkheid nemen voor de aanpak van geweld in huiselijke kring. Deze Regiovisie is tot stand gekomen onder regie van de regionaal projectleider Huiselijk Geweld, in nauwe samenwerking met de ambtenaren, wethouders en ketenpartners van de West Veluwe Vallei (Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen). 

Centrale visie

West Veluwe Vallei streeft ernaar om voor iedereen die met geweld in afhankelijkheidsrelaties te maken heeft of krijgt een passend hulpaanbod te realiseren. De veiligheid van slachtoffers staat in die aanpak voorop. Aandacht voor (potentiële) plegers en hun sociale omgeving is ook van belang.

Om het patroon van geweld te doorbreken is multidisciplinair en systeemgericht werken nodig. Dit wordt in de West Veluwe Vallei gedaan volgens de visie van Vögtlander en Van Arum: eerst samenwerken aan veiligheid, vervolgens om de oorzaken die ten grondslag liggen aan de onveiligheid aan te pakken door risicogestuurde en herstelgerichte zorg. Ook Veilig Thuis werkt volgens deze visie.