Jiheeye

Jiheeye (het Somalische woord voor kompas) is een handboek van de Alliantie Verandering van Binnenuit. Het is een kompas dat Somalische Nederlanders richting geeft op weg naar zelfbeschikking, opvoeding en seksuele diversiteit.

Het handboek beschrijft hoe Somalische Nederlanders anderen die problemen hebben met het vinden van hun weg en positie in de Nederlandse samenleving helpen. Specifiek gaat het om zelfbeschikking, opvoeding en achterlating en seksuele diversiteit.

De methodiek achter Jiheeye bouwt voort op de jarenlange aanpak en expertise van de Federatie van Somalische associaties in Nederland (FSAN) en andere Somalische organisaties bij het succesvol bestrijden van vrouwelijke genitale verminking. Het uitgangspunt in deze methode zijn mensenrechten. Mensenrechten gelden voor iedereen, zoals het recht op non-discriminatie, het recht op gelijke behandeling en de rechten van vrouwen en kinderen.

Doel

Het hoofddoel van Jiheeye is een positieve(re) houding ten aanzien van gendergelijkheid én seksuele diversiteit onder de doelgroep bewerkstelligen.

Auteurs

FSAN i.s.m. Movisie