Gendersensitiviteit in de Nederlandse aanpak van huiselijk geweld
Rapport van Regioplan over gendersensitiviteit in de Nederlandse aanpak van huiselijk geweld: nadere concretisering van de GREVIO-aanbevelingen.
Nederland heeft op 18 november 2015 het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (het Verdrag van Istanbul) geratificeerd. Het trad voor Nederland op 1 maart 2016 in werking.
GREVIO
Het verdrag stelt eisen aan de aanpak van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (GTV&HG). Op de uitvoering van het verdrag wordt toezicht gehouden door GREVIO (Groep van deskundigen inzake actie tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld). In januari 2020 bracht GREVIO haar eerste rapportage uit over de naleving van het verdrag door Nederland. Die rapportage bevat een groot aantal aanbevelingen, waarvan een deel betrekking heeft op het gendersensitiever maken van de Nederlandse aanpak van geweld tegen vrouwen, met inbegrip van huiselijk geweld.
De ministeries van VWS, OCW en JenV zullen gezamenlijk met deze aanbevelingen aan de slag gaan, waarbij VWS het coördinerend departement is. Voordat zij daarmee van start gaan, hebben zij Regioplan gevraagd om de aanbevelingen die gericht zijn op gendersensitiviteit nader te concretiseren. Dit rapport bevat de weergave van die concretiseringsslag. Daarbij is besloten de motie Van der Staaij-Buitenweg over de bescherming van slachtoffers van stalking aan dit traject toe te voegen, gezien de raakvlakken met de GREVIO-aanbevelingen. Daarnaast is besloten de focus van het traject te leggen op Europees Nederland; dit rapport heeft geen betrekking op de opvolging van de GREVIO-aanbevelingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Auteurs
Katrien de Vaan, Hanna Harthoorn, Kristen Martina.