Aandacht voor huiselijk geweld op coronapersconferentie

Een 'lichtpuntje in de persconferentie', zo omschrijft Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, de aandacht die minister-president Rutte besteedde aan huiselijk geweld tijdens de persconferentie over het coronavirus gisteren.

Op AD.nl spreekt zij nog eens haar zorgen uit over de gevolgen van de lockdowns voor mensen te te maken hebben met spanningen in de thuissituatie.

“We moeten echt, ook nu weer, op elkaar blijven letten,” aldus Rutte op de persconferentie. De aangescherpte coronaregels kunnen volgens hem “op een afschuwelijke manier doorwerken achter de voordeur”. Hij denkt daarbij vooral aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, maar ook ouderen die dreigen te vereenzamen.

Ook Johannes Dijkstra expertise- en behandelcentrum Fier geeft op AD.nl aan blij te zijn met de woorden van de minister-president. "Het is fantastisch dat Rutte hier aandacht aan geeft”. 

Zowel hij als Maas raden af om meteen groot alarm te slaan bij een enkel vermoeden. Beter is het om eerst eens een praatje te maken. “Gaat het? Lukt het? Laten weten dat je er bent kan veel betekenen, en kan laten zien dat er iemand voor een slachtoffer kan zijn,” aldus Maas.

  • Lees het hele artikel op AD.nl.