Toename misbruikmeldingen na Leaving Neverland

Na de uitzending van de documentaire Leaving Neverland hebben Nederlandse hulpinstanties de afgelopen week vele honderden meldingen van slachtoffers van seksueel misbruik ontvangen. In de film vertellen twee mannen hoe zij in hun kindertijd jarenlang door Michael Jackson zijn misbruikt.

De landelijke hulplijn MIND Korrelatie, Slachtofferhulp Nederland en het Centrum voor Seksueel Geweld constateerden alle drie een toename van het aantal hulpvragen. MIND Korrelatie zegt op de website van het NRC dat zij na de uitzending meer dan zeshonderd aan kindermisbruik gerelateerde hulpvragen binnen hebben gekregen. Het Centrum Seksueel Geweld spreekt van een verdubbeling van het aantal telefoontjes in het weekend na de documentaire.

Bezinken

Ook Slachtofferhulp Nederland zag het aantal hulpvragen in de afgelopen dagen toenemen. "We hebben een groot aantal mensen te woord gestaan", aldus een woordvoerster tegen RTL. "Maar we weten uit ervaring dat dit soort films of media-aandacht bij veel slachtoffers eerst moet bezinken."