LECK Jaarverslag 2020

Stichting Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) biedt geïntegreerde kindergeneeskundige en forensisch-medische expertise op het gebied van kindermishandeling. Artsen die op basis van medische bevindingen een vermoeden hebben van kindermishandeling, kunnen bij het LECK terecht voor duiding en advies.

In 2020 was er opnieuw een toename van het aantal gevraagde adviezen aan het LECK. In totaal werden 261 adviesvragen gesteld (6% meer dan in 2019) en 76 overige expertisevragen rondom het onderwerp kindermishandeling beantwoord. Adviesvragers waren vooral kinderartsen en vertrouwensartsen.

De meerwaarde van het LECK uit zich onder andere in het feit dat bij 38 procent van de adviezen geconcludeerd kon worden dat kindermishandeling onwaarschijnlijk was of dat er vrijwel zeker geen sprake van was.

Tevredenheidsmeting

In 2019-2020 werd de tevredenheidsmeting onder adviesvragers uitgevoerd. De resultaten waren zeer positief. Gemiddeld gaven respondenten het LECK een 8,9. Een verbeterpunt blijft de bereikbaarheid die wisselend wordt ervaren.