Serieplegers: Kenmerken, achtergronden en opsporing

Achtergronden, motieven, modus operandi en slachtoffers.

Wijk, A. van, & Leiden, I. van. (2013). Serieplegers: Kenmerken, achtergronden en opsporing. Den Haag: Boom/Lemma.

Ze spreken tot de verbeelding, figureren in talloze misdaadfilms en halen in werkelijkheid ook de voorpagina’s: mannen, soms ook vrouwen, die bij herhaling ernstige misdrijven plegen en angst zaaien in de samenleving.

Serieplegers

Dit boek gaat over serieplegers. Jack the Ripper is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van een seriemoordenaar, maar de geschiedenis kent vele voorbeelden van serieplegers.

In dit boek komen vier typen serieplegers aan bod: moordenaars, verkrachters, brandstichters en stalkers. Er wordt ingegaan op hun achtergronden, motieven, modus operandi en slachtoffers. Omdat in Nederland tamelijk weinig onderzoeksmateriaal voorhanden is over serieplegers is de beschrijving van de typen serieplegers voornamelijk gebaseerd op buitenlandse literatuur.

Naast de wetenschappelijke kennis over het fenomeen behandelt het boek de Nederlandse praktijk op het gebied van de opsporing van serieplegers. In hoeverre hebben we ermee te maken in Nederland en wat zijn de mogelijkheden en moeilijkheden om serieplegers te identificeren en op te sporen?

Doelgroep

Het boek is interessant voor de politieopleiding en de recherchepraktijk, maar ook voor onderzoekers en beleidsmakers.