De Omstanders

Autobiografie van een buurt.

Meerdink, J. (2019) De Omstanders. Autobiografie van een buurt. Uitg. Donald Suidman, BigBusinessPublishers, ISBN: 978 94 9175 799 0. Prijs: € 22,50. De opbrengst van het boek gaat mede naar een nieuw gezinshuis op Curaçao van Huize Kalor.

Historica Jorien Meerdink deed onderzoek naar huiselijk geweld in de keurige wijk waarin ze opgroeide. Meerdink interviewde vijftig bewoners en betrokkenen: daders, slachtoffers en omstanders. Ouders, inmiddels tussen de 80 en 95 jaar oud, vrienden van weleer en andere betrokkenen, zoals de oppas, schooljuf, werkster en taxichauffeur. Daarbij vindt ze vele antwoorden op de vraag waarom niemand ingreep toen het geweld in haar gezin escaleerde.

De auteur legt verbanden met de jeugdtrauma’s van de ouders, de in zichzelf gekeerde periode van wederopbouw en de explosie van de jaren zestig.

Jorien Meerdink (1959) is historica, gespecialiseerd in oral history. Na werk in onderwijs, journalistiek en wetenschap richtte ze in 1989 stichting Wesp op, waarin ze zich toelegt op luisteren naar kinderen in jeugdzorg.