Seksuele gezondheid van jongeren in Nederland tijdens de coronacrisis

Dit is een tweede onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland naar de invloed van de coronacrisis op seksuele gezondheid van jongeren. Hiervoor werden ruim 4.000 jongeren in de leeftijd van 16-20 jaar bevraagd. 

Doel

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat voor invloed de versoepelingen van de maatregelen in de afgelopen zomer en de aanscherping hiervan vanaf 14 oktober 2020 hebben (gehad) op het liefdesleven van jongeren. Daarnaast worden deze resultaten vergeleken met het onderzoek dat  eerder werd gedaan, om een volledig beeld te krijgen van hoe het liefdesleven van jongeren zich heeft ontwikkeld gedurende het afgelopen jaar tijdens de coronacrisis.

Conclusies

De onderzoekers concluderen dat coronamaatregelen jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling belemmeren. Jongeren hebben beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de coronacrisis. Zij gebruiken datingapps niet vaker en het versturen van sexy beeldmateriaal is zelfs afgenomen.

Seksueel geweld

Tijdens de coronacrisis (maart-december 2020) maakte 3 procent van de jongens en 7 procent van de meisjes van 16-21 jaar seksueel geweld mee (manuele, orale, vaginale of anale seks tegen de wil). Onder jongeren van 21-25 jaar is dat respectievelijk 2 en 5 procent. Dit is zorgelijk, zeker in het licht van een afname in seksuele activiteit onder singles en de relatief korte periode. Op grond van dit onderzoek is niet te zeggen of dit is toegenomen tijdens of vanwege de coronacrisis. De cijfers zijn ook niet generaliseerbaar naar de populatie Nederlandse jongeren. Zo zijn de jongeren die deelgenomen hebben aan het onderzoek relatief seksueel actief. De steekproef bevat ook veel meer jongeren die zich (ook) seksueel aangetrokken voelen tot seksegenoten. Deze groepen maken vaker seksueel geweld mee dan andere jongeren. Het is volgens Rutgers en Soa Aids Nederland belangrijk om dit verder te onderzoeken.

Auteurs

Fayaaz Joemmanbaks, Hanneke de Graaf, Suzanne Meijer en Janneke Heijne.
Rutgers/Soa Aids Nederland 2021